Работно време / Понеделник – Петък / 09:00 – 18:00

Обадете ни се  +359 877 410 790

Как установихме, че клиент не дължи на ЧЕЗ сума в размер на хиляди левове

Как установихме, че клиент не дължи на ЧЕЗ сума в размер на хиляди левове

Още от основаването си, нашата кантора защитава потребители, ощетени от електроразпределителните дружества, чрез незаконосъобразно начисляване на сметки, въз основа на извършена корекция.

Ето и един от спечелените от нас казуси:
На наш клиент- дружество стопанисващо заведения за бързо хранене, „ЧЕЗ Разпределение“ АД извършва корекция на сметка, като въз основа на нея по абонатен номер на дружеството е начислена сумата от хиляди левове., която ЧЕЗ претендира, нашият клиент да плати. Посочената сума е начислена въз основа на Констаитивен протокол, съставен при извършването на проверка на електромера в едно от заведенията за бързо хранене.

В тази хипотеза като процесуални представители на клиента предявихме отрицателен установителен иск, с който направихме искане от съда да установи, че нашият доверител не дължи заплащане на корекционната фактура.

За да възникне основание за електроразпределнителното дружество да начислява корекция на сметка на потребители (потребител на електроенергия съгласно Закона за енергетиката са и юридическите лица), трябва електромера на потребителя да измерва преминалото през него количество ел. енергия надвишаващи допустимите граници на грешката от +-2% -. Това е установено в чл. 48 от Правилата за измерване на количеството електрическа енергия.

В съдебното производство се извърши съдебно-техническа експертиза на електромера, от която се установи, че електромера на нашите клиенти мери в грешка 0%, въпреки твърденията на ЧЕЗ в обратната посока.

При така установените факти, съдът – на две инстанции, постанови решение в полза на нашия клиент, като се приеха нашите аргументите, че за разпределнитеното дружество не е възникнало правото да начисли сумата по корекцията, поради липса на неправилно или неточно измерване на ел. енергията, както поради недоказване от страна на ЧЕЗ на неправилно или неточно измерване, така и поради отмяната на чл. 1- до чл.47 ПИКЕЕ, което е направено с Решение № 1500 от 06.02.2017 г. по адм.д. № 2385/2016 г. на ВАС, 5-членен състав на Първа Колегия, като са отменени всички норми от ПИКЕЕ, с изключение на чл. 48 – чл. 51 от ПИКЕЕ включително. Решението е обнародвано в ДВ. бр. 15 от 14.02.2017г./.

Tags: