Работно време / Понеделник – Петък / 09:00 – 18:00

Обадете ни се  +359 877 410 790

РЕГИСТРАЦИЯ НА ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО – ЕООД И ООД.

РЕГИСТРАЦИЯ НА ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО – ЕООД И ООД.

I.Регистърно производство
Регистрацията на дружество с ограничена отговорност /ООД/ или еднолично дружество с ограничена отговорност /ЕООД/ се извършва в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, наричан за краткост по-долу ТРРЮЛНЦ. Регистърът се води от Агенция по вписванията. Регистърното производство започва със Заявление по образец А4, като подаването на същото може да бъде извършено както на място в Агенцията по вписванията, така и по електронен път, подписано с електронен подпис. Заявлението се подава от заявител, който съгласно чл. 15 от Закона за ТРРЮЛНЦ може да бъде търговецът, прокуристът, упълномощен адвокат, лице с изрично пълномощно или друго лице, в предвидените от закона случаи.
II.Необходими документи
Документите, които са необходими за регистрацията на ООД и ЕООД са посочени в Закона за ТРРЮЛНЦ, както и в Наредба №1 за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. За учредяване на ЕООД и ООД заявителят следва да представи към заявлението следните документи:
• Дружествен договор /за ООД/ и Учредителен акт /за ЕООД/;
• Решение на едноличния собственик на капитала, респ. общото събрание за учредяване на дружеството;
• Образец на подпис (т. нар. Спесимен);
• Декларация по чл. 142 от Търговския закон;
• Декларация по чл. 141, ал. 8 от Търговския закон;
• Вноска бележка за внесения в банката капитал;
• Внесена държавна такса към Агенция по вписванията – ТРРЮЛНЦ (в случай, че зявлението за регисрация се подава по електронен път, държавната такса е 50% по – ниска и е в размер на 55 лв.);
• Към комплекта с документи се представя и задължително декларация, с която заявителя декларира истиността на представените със заявлението документи.

Дружествения договор при ООД, респективно учредителния акт при ЕООД следва да съдържа следните обстоятелства:
1. Наименованието на дружеството – това ще е фирмата на търговеца, с която същият ще извършва дейност. Има условия, на които същото трябва да отговаря. На първо място да няма друго дружество, регистрирано с абсолютно същото наименование, след това името не трябва да заблуждава и да накърнява добрите нрави и морал, например наименованието на дружеството да е обидна дума или израз. В случай, че са налице някой от посочените хипотези, ще бъде отказано вписването на дружеството. Наименованието трябва задължително да е изписано на български език, като се предоставя и опция за изписването на името и на чужд език.
2. Седалище и адрес на управление на дружеството;
3. Размерът на капитала, каква част от него е внесена, както и разпределението на дружествените дялове между съдружниците. В закона е посочен минимален размер на капитала за учредяване на дружество – 2 лева, а минималния размер на дружествен дял, който може да притежава съдружник е 1 лев. Така има възможност да бъде учредено ООД от двама съдружници с минималния капитал от два лева, като всеки от съдружниците притежава дружествен дял, с размер 1 лев. Законът неопределя максимален праг на размера на капитала, с който може да бъде учредено дружество с ограничена отговорност. Следва да се има предвид, че капиталът представлява една константна единица и не е израз за платежноспособността на дружеството. Следва да отбележа, че капиталът на дружеството може да се формира и от непарична вноска- апорт, която обаче винаги има парична равностойност. При апорта е задължително да бъде представена в регистъра експертна оценка на имуществото, което ще бъде внесено в капитала на дружеството.
4. Управление и начин на представителство на дружеството. Задължителен компонент при регистрация на дружество с ограничена отговорност е посочването на управител или управители. Не всяко лице може да бъде управител на дружество с ограничена отговорност. За да може едно лице да бъде избрано за управител следва да отговаря на следните изисквания, регламенира ни в Търговския закон, а именно:
• Да не е обявено в несъстоятелност, или лице, което е било управител, член на управителен или контролен орган на дружество, прекратено поради несъстоятелност през последните две години, предхождащи датата на решението за обявяване на несъстоятелността, ако са останали неудовлетворени кредитори;
• Не може да бъде управител и лице, което е било управител, член на управителен или контролен орган на дружество, за което е било установено с влязло в сила наказателно постановление неизпълнение на задължения по създаване и съхраняване на определените му нива от запаси по Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Когато като управители на дружество бъдат избрани повече от едно лице трябва да бъде посочен и начин на представителство – заедно и поотделно, само заедно или по друг начин .
5. В дружествения договор, респективно учредителния акт се посочват правомощията на общото събрание на съдружниците, съответно на едноличния собственик на капитала. Очертаването им може да бъде както изрично, така и чрез просто препращане към закона. Важно е да се уговори начина на вземане на решенията на общото събрание /мнозинството/, реда за провеждането на събранията /кворума/, както и формата.
6. В учредителния акт или дружествения договор могат да бъдат приети и други уговорки – срок и условие на дружеството, начало и край на финансовата година, ограничения за прехвърлянето на дружествени дялове и други.

Законът не поставя изискване всички документи за учредяване на дружество с ограничена отговорност да бъдат с нотариална заверка. Напротив, дружествения договор, респективно учредителния акт може да бъде в проста писмена форма – да бъде само подписан от съдружниците, съответно от едноличния собственик на капитала.
Декларациите, посочени по-горе и решението за учредяване на дружеството също следва да бъдат в проста писмена форма. Единствено образецът на подпис (спесимен) следва да бъде нотариално заверен. В случай, че се прави непарична вноска в капитала на дружеството, дружественият договор също следва да бъде нотариално заверен.

Tags: