Работно време / Понеделник – Петък / 09:00 – 18:00

Обадете ни се  +359 877 410 790

Как наш клиент се освободи от заплащането на сума от хиляди левове на ВиК

Как наш клиент се освободи от заплащането на сума от хиляди левове на ВиК

В нашата практика са налице различни казуси, по които се произнася и върховния касационен съд, поради важността им за развитието на правото и отделни правни институти. Такъв е и следният казус: Едни ден в кантората ни дойде наша клиента, като същата носеше със себе си заповед за изпълнение, издадена срещу нея, в която беше осъдена да заплати на ВиК сума в размер на хиляди левове. Съгласно чл. 414 ал. 2 ГПК длъжникът има право да подаде възражение срещу заповедта за изпълнение, с което да възрази, че не дължи сумите по нея.

В срока на възражението, обаче ние заведохме отрицателен установителен иск пред съда, с който искахме от същия да постанови решение, с което да признае за установено, че нашата доверителка не дължи на ВиК сумата по заповедта за изпълнение. Съдът прекрати, производството като го постанови, че същото е недопустимо, защото  защитата на длъжника е единствено в производството по чл. 422 ГПК/, като предпоставка за образуването му е подаването на възражение от страна на длъжника, а заявителя по заповедта заема процесуалната страна на ищец, а длъжника ответник/. Нашата защитна теза бе в посока,че щом длъжникът може да се защити с възражение, то  по аргумент от по- силното основание, същият може да защити правата си с иск.

Тези наши аргументи бяха възприети от ВКС- като беше постановено изключителното важен за адекватната защита на длъжниците съдебен акт Определение № 318/09.07.2019г., по ч. гр.д.№ 2108/2019г., IV г.о.ВКС., с което се прие, че завеждането на отрицателен установителен иск в срока на възражението по чл. 414 ал. 2 ГПК е допустим. Така бе постановено решение, в полза на нашата клиентка, като съдът постанови, че същата не дължи на ВиК непосилната за нея сума в размер на хиляди левове.

Tags: